Rajaa, selaa, poimi suosikkisi

Valitse valintaruutudusta esim. 4-8 merkkiä pitkät pojan nimet, jossa ei ole t, r ja ä -kirjaimia. Selaa rajauksen tuloksena syntyvää nimilistaa ja merkkaa listalta suosikkisi () klikkaamalla sydäntä nimen vieressä.

Vauvan nimen valinta on tehtävä, joka kannattaa suorittaa huolella. Nimien mietintä aloitetaankin usein jo varhain odotusaikaina – jopa jo ennenkin. Nimi lapselle -palvelun tarkoituksena on auttaa tämän valinnan tekemisessä helpottamalla nimien selaamista ja rajaamista.

Näkymä on jaettu kahteen osaan: valintakriteereihin ja nimilistaan. Valintaosiossa voit rajata listalla näkyvien nimien joukkoa pienemmäksi, jotta mieluisat nimet löytyvät helpommin. Pienellä ruudulla valintakriteerit saa näkyviin vasemman yläkulman painikkeesta ( Hae ).

Valitse nimilista suokupuolen mukaan

Väestörekisterin nimilistat on jaettu sukupuolen mukaan, joten aloita valitsemalla joko 'tyttö' tai 'poika'. Suomessa pääsääntöisesti pojan nimeä ei saa antaa tytölle eikä tytön pojalle.

Tällä hetkellä listoilla on väestörekisterikeskuksen vuoden 2019 kaikki etunimet. Tämä kattaa myös toiset ja kolmannet nimet.

Suomessa lapsen nimen anto on laissa tarkoin määritelty (nimilaki). Lisätietoja nimen rekisteröinnistä ja siihen liittyvistä säännöistä löydät maistraatin sivuilta. Nimilaki on muuttunut vuoden 2019 alussa. Etunimiä saa uuden lain myötä olla neljä nykyisen kolmen sijasta.

Miten löytää omia vaatimuksia vastaava etunimi?

Merkkimäärä – kuinka monta kirjainta etunimi saa sisältää?

Etsitkö lyhyttä vai pitkää nimeä? Monet haluavat etunimen olevan lyhyen, mutta toiseksi nimeksi taas pitkän. Kokeile myös laittaa minimiksi ja maksimiksi sama luku, jolloin näet vain esimerkiksi 5-kirjaimiset nimet.

Kirjaimet – mitkä kirjaimet nimen täytyy sisältää? Mitä kirjaimia nimessä ei saa olla?

Poista listalta nimet niissä esiintyvien kirjaimien perusteella kirjoittamalla ne vastaavaan tekstikenttään peräkkäin, esim 'zrö'.

Alkukirjaimet ja päättymiskirjaimet – millä kirjaimilla etunimi saa alkaa? Mihin kirjaimiin nimi saa päättyä?

Voit rajata listauksen sisältämään vain tietyllä kirjaimella alkavia tai tiettyyn kirjaimeen loppuvia nimiä. Voit myös päinvastoin listata vain nimet jotka eivät ala tai pääty valituilla kirjaimilla.

Kirjoita kaikki haluamasi alku/loppukirjaimet peräkkäin tekstikenttään.

Yleisyys

Väestörekisterin nimitiedoissa on mukana kaikki nimet, joita on vähintään 5 kappaletta. Rekisterissä on paljon nimiä, joita on vain alle 100 kappaletta. Toisaalta, muutamia suosittuja ja kaikille tuttuja nimiä saattaa olla kymmenillä, jopa sadoilla tuhansilla suomalaisilla – kun kaikki nimet otetaan huomioon.

Nimet on jaettu neljään yleisyysluokkaan, valitse näistä haluamasi.

Järjestys – missä järjestyksessä haluat selata etunimiä?

Nimet voi järjestää joko aakkosjärjestykseen tai tilastojen mukaiseen yleisyysjärjestykseen. Kokeile molempia tapoja. Aakkosjärjestyksessä vierekkäiset nimet voivat liian samankaltaisia ja vaikea hahmottaa, kun taas yleisyysjärjestyksessä olevat nimet silmä erottaa helpommin toisistaan.

Uutena toimintona nyt myös järjestys samankaltaisuuden mukaan. Esim lähtönimi Minna löytää ensimmäisenä nimet Minea, Minja, Miina, Minni.

Suosikit

Nimilistoja selatessasi voit lisätä mieleisiäsi nimiä suosikkilistallesi, jolloin nimen viereen ilmestyy sydän. Voit halutessasi katsoa suosikkilistallesi keräämäsi nimet.

Nimikoneeseen